GAZETA DE CORABIA
Cotidian al tuturor oltenilor

Anul I, Nr.1, Luni, 17-05-2010 

Agricol

Casa de Cultura

Medico-Social

Contracte Credit

Inflatie

Meteo

 

 

REPERE ALE ACTIVITATII CASEI DE CULTURA CORABIA

1     Casa de cultura Corabia a luat fiinta in anul 1953, cu un activ de trei salariati. Pe parcursul timpului si-au organizat activitatea pe diverse domenii:artistice, cultural, stiintifice.
   In randurile urmatoare voi incerca sa expun principalele forme de activitate desfasurate de catre aceasta unitate.
   Infiintat in 1974, Ansamblul “Dunarea” a a obtinut succese remarcabile atat in tara cat si in strainatate:
-Locul –I- si medalia de aur la Festivalul National de Folclor in anii 1977-1988.
A participat la mai multe festivaluri interjudetene: Sibiu, Borsa-Maramures, Herculane, Calimanesti, Rupea-Brasov.
   Pe plan international a castigat in anul 1981 Marele Premiu la Festivalul National de Folclor de la Annemasse-Franta, locul I- la Festivalul International de Folclor al tarilor de la Dunare din Ungaria in 1978, locul I - la Festivalul International de la Bursa si Kyutahia in Turcia 1979, premiul I - a Festivalul viei si vinului-Kavadarci-Macedonia.
   A mai participat la multe alte festivaluri de folclor din Iugoslavia, Bulgaria, Elvetia, Franta.
   In repertoriul formatiei de dansuri, pe langa suitele din Oltenia, se gasesc dansuri din Muntenia, Moldova, Transilvania, Oas si Calusul oltenesc.
   Costumele din zona Olteniei folosite de dansatori sunt costume din lada de zestre a a taranului roman, cu o vechime de peste 100 de ani.
   Instructorul formatiei de dansuri este Ion Ghiocel. Tot aici isi desfasoara activitatea o orchestra de tineret condusa de d-nul Dumitru Bucuresteanu. Membrii orchestrei sunt elevi ai Scolii de Arte.
   In cadrul ansamblului isi desfasoara activitatea si grupul vocal-folcloric barbatesc. Infiintat in anul 1974, an in care participa la Festivalul National de Folclor unde obtine locul -I- si medalia de aur.
De la infiintare participa la toate festivalurile nationale de folclor, unde obtine locurile I,II si III. Este invitat de mai multe ori la TVR si este prezent la mai multe festivaluri de gen din Franta, Elvetia, Iugoslavia, Turcia.
   La conducerea grupului s-au succedat pe rand profesorul Ion Caimac, compozitorii si folcloristii Ludovic Paceag si George Derieteanu.In prezent, conducerea muzicala este asigurata de prof. Mariana Burati.
   Repertoriul grupului este format din piese folclorice pe doua, trei si patru voci, apartinand compozitorilor:Ludovic Paceag, Ion Caimac, Ion Arion, George Derieteanu.
  Grupul de recitatori al Casei de Cultura al carui instructor a fost Ion Dasoveanu timp de peste 28 de ani, a participat la festivalurile interjudetene de la Ploiesti,Targul Mures,Targul Jiu, Craiova. In prezent instructorul grupului de recitatori este Marilena Stoica.
  Cu prilejul diferitelor sarbatori, Universitatea populara organizeaza expuneri, simpozioane,dezbateri, expozitii de sculptura, arta populara, pictura, goblenuri. Amintim expozitia de sculptura a profesorului Emilian Nutu.
   Tot in cadrul Casei de Cultura functioneaza cursuri de dansuri populare-instructor Ion Ghiocel si cursuri de dans sportiv al caror instructor este profesorul Ninu Busca.

Director,
M.Stoica     

              

 

   

                                                                   

 

 

 

               

 

 

    

 


Copyright 2010 primariacorabia.ro